fredag 5 november 2010

Husbygge & vinteride


Med viss vrede klev jag ned till båten den 23 oktober. Varför ser ni ovan. Kung Bore var oerhört snabb med att bre ut ett decimetertjockt snötäcke över Svea och vi hade visserligen hunnit resa båthus, men inte fått upp pressarna. Grrr.


Efter en god stunds försiktigt skottande och borstande (på fernissade ytor...) var det dags att vika ut presenningarna och göra fast dessa. I år var jag ensam att göra detta arbete så det tog tid och var ganska tungt.


Tack och lov hade vi ju smalnat av båthuset med 15 cm i år för att ha 'reglementsenlig bredd' (skrovsida + 50 cm på varje sida) så eländet fick plats bredvid våra nya grannar, och trots detta blev inte presenningarna för långa på långsidorna utan det finns fortfarande en hälsosam vädringsglip ned till marken.


Idag fortsatte det [ambitiösa] arbetet med täckställning och färdigställandet av Svea inför vintern. Dels monterades bra arbetsbelysning upp i båthuset - allt kopplat till en knapp). Detta är väl investerade hundralappar på Biltema/Clas Ohlson! Dels tömdes färskvattentanken och även toaletten förbereddes för vinteride.


Vidare ersatte vi det vattenburna värmesystemets rena vatten med glykolblandat vatten. Nästa år skall vi köra värmaren lite mer än i år vilket inte blir särskilt svårt. I alla fall en gång skall vi väl hinna köra vår gamla dieselbrännare nästa säsong! Se här vårt vackert patinerade expansionskärl i styrhytten.


Sen var det dags för den årliga motorkonserveringen, ett slags tandskölj med färskvatten och glykol. Som vanligt är vi för sena i spåret för att nyttja varvets rinnande (sjö-)vatten (detta har stängts av för säsongen) så vi gör som vi gjorde sist med lång slang och en god pyts och utnyttja den sista skvätten färskvatten i FV-tanken istället. Enklare för mig och bättre för motorn.


Avslutningsvis slogs slutligen motorn av för sista gången denna säsong och det är bara att konstatera att vi har knappt 25 gångtimmar i år (bilden till vänster tagen efter konservering 14 november 2009) vilket knappast är något topprekord!

1 kommentar:

  1. Hallå kompis, allt väl hoppas jag. Det blev ingen höst segling men jag lovar en tidigt vårsegling om det kan locka. Ska du på mässan nästa helg. Vore skoj att ses//PP

    SvaraRadera