söndag 7 juni 2009

Rigg, blod, glödstift och Baggensstäket


Idag var det heldag med båten i snålkylan (solsken... men bara 12 grader!).

Riggen som tidigare bara ställts på sin plats sattes an, en procedur som tar sin lilla tid första gången. Med både toppvant över spridare, främre och aktre sidstag samt akterstag är det många parametrar som skall vägas in och som kan ställa till det för en. För Sveas del är vi dock inte särskilt oroliga för att seglingsegenskaperna skall påverkas särskilt mycket om allt inte är 100% perfekt.

Men rakt och jämnt och fint blev det tillslut och siffrorna antecknades till nästa år så det skall gå snabbare att göra detta då.


Redan då vi mastade av förra året svor vi över akterstagets vantskruv som är av modellen "stick in en saxsprint genom ett hål i gängorna " (se bild nedan). Att sedan få ut saxsprinten (som givetvis både har blivit krokig (och kurvig!)) är ett litet helsike.
Missnöje med den första sprintens tjocklek gjorde att den skulle bytas, och genast sprutade blodet över (nästan) hela akterdäck. Aj.


Detta faktum - samt att akterstaget är något för långt - gör att vantskruven ligger lite risigt till inför nästa säsong. Det gör att man måste skruva den nära på i botten för att få till en vettig spänning på förstaget och hyfsat rak mast, vilket givetvis inte alls är optimalt.


En viss seghet vid kallstart gör att vi misstänker att ett eller flera glödstift har gjort sitt (två av dem ses här med krokig ledning mellan). Det lutar åt ett byte av alla fyra samt av tillhörande ledningar och jordfläta, men vi får se vad ett sådant kalas går löst på först. Detta skall dock enligt uppgift vara relativt enkelt att byta själv, men en liten undersökning av dessa rackare hanns alltså även med idag.


Efter ett hårt arbetspass (inklusive den vådliga blodsspillan förstås!) var det verkligen högsta dags att åka en liten sväng och dricka en kopp kaffe! Uppankring i Baggensstäket och vips kom det kompisar från alla håll som ville hjälpa till att dega på fördäck.

2 kommentarer:

  1. Hej å hå!

    Jättefin blogg ni har, kul att följa! Vi kanske ses på böljorna nästa år :-)

    SvaraRadera
  2. Hej å hå!

    Jättefin blogg ni har, kul att följa! Vi kanske ses på böljorna de blå nästa sommar!

    /Zimba - Mattias

    SvaraRadera