söndag 8 november 2009

Namnval i retroperspektiv


När vi köpte Svea hette hon som synes "Gotte" efter förre ägarens farfar (eller morfar?) som hette Gottfrid. Så hade hon hetat i tre år. Vi enades dock snabbt om att en 65-årig dam av många olika skäl inte kan heta "Gotte", så vi började spåna på ett nytt namn - trots det obestridliga faktum att man av hävd inte döper om en båt.

Fast det förutsätter att man byter från ett namn som är helt korrekt, och vi menar att en båt inte kan vara döpt till ett manligt namn försåvida hon inte är en bogserbåt, och det är hon ju inte.

Därför faller den första regeln, och jakten på ett nytt kvinnligt namn tog sin rättmätiga början.


Vi hade tre tidsenliga finalförslag som åkte upp på tavlan så man kunde testa dem ett litet tag innan vi tillslut valde "Svea". Just "Svea" vann eftersom båten ju är ett stycke unik svensk kulturhistora, så det namnet kändes mest rätt och har fungerat alldeles utmärkt under det dryga första året.

När vi har gjort lite efterforskningar om Sveas histora har vi fått reda på att Svea även har hetat "Smack" och "Vilda" men vi tycker att Svea är ett bättre namn, och dessutom hette hon säkert något helt annat när hon sjösattes i Östergarn den där dagen 1945.

Nu har alltså svarta tavlan sett ut precis som på bilden ovan sedan dess, men nu är det dags att sudda och använda den för jakten på ett annat namn, eftersom besättningen här hemma glädjande nog växer.

1 kommentar:

  1. Jag gillar SVEA! Mycket bra namnval..

    När Høgen kom till Sverige 1992 döptes hon om till "S:t Thora". Året senare, vid ägarbyte, så döptes hon lyckligtvis om igen till "Høgen". We like!

    Lycka till med nästa namnval, för den nya besättningen.. :))

    /Göran

    SvaraRadera