söndag 16 augusti 2009

Laga inte det som "funkar"... eller..?


Som bekant för den som ofta manövrerar fartyg av olika slag är spakreglaget något alldeles heligt, något man inte bara måste bli vän med utan något som skall vara din förlängda arm till maskin och växlar, som säkerställer säkra och kontrollerade manövrar med ditt fartyg.

Därför måste känslan och funktionaliteten i dina spakar vara helt klanderfri - kanske till och med angenäm! - och svara utan minsta tvekan eller överraskande motstånd eller kärvhet. Du skall veta att när du drar i spaken händer önskad effekt utan omsvep och ett nöjt skepparleende skall sprida sig i ditt ansikte.

Därför hamnade på fixlistan punkten "-Smörja gasreglaget". Inte för att det inte har fungerat, utan för att det har kärvat lite grann.


Sagt och gjort: Bort med spakarna och låsring på varje sida av stativet. Smörja och fetta och dra fram och tillbaka. Den högra spaken (till backslaget) blev snabbt mild och ljuv, men gasspaken fortsatte att kärva. Hm. Mer smörja. Dra och dra. Sen händer något som inte alls kunde vara bra: det lät ungefär "kranschjk!" och blev i ett slag jäääättetrögt!! Vad har hänt nu???


Ned under spakstativet och kolla, och detta är vad som avtecknar sig i dunklet... URK! Ett ormbo!!?? Vad ÄR detta och vad har hänt??? Jo, detta är uppenbarligen resultatet av en gammal nödlösning. Har man inte rätt grejjer att hålla ihop spakstativ med wirehöljet tar man (tydligen) STÅLTRÅD.

Ståltråd tröttnar som bekant efter ett tag och glapp uppstår och tillslut tröttnar wiren och sticker helt sonika ut ur glappet och kinksar sig. DET är vad som har hänt, och i ett enda svep är båten obrukbar!


Ut med wiren ur maskin i ett huj - nu återstår att försöka hitta en ersättare, samt en bättre wirefasthållningslösning än den gamla ståltråden - till både gasen och backslagswiren.

Hör gärna av dig till oss om du har tips på reservdelar till denna typ av spakstativ!

2 kommentarer:

  1. Aj aj...
    Mitt enda tips är att göra allt så enkelt som möjligt! Jag har en liten tamp som jag reglerar gasen med och sköter back/fram med foten... Ingen direkt finess kanske men funktionellt! ;)

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Har du bild på arrangemanget? Vore kul att se. Och även gärna på er bäddlösning?

    Hälsar
    Theo

    SvaraRadera