lördag 23 januari 2010

Däckare i urval del 5, sista delen!


Undersköna Jenina har haft samma ägarpar i över 50 år. Hon har hemmahamn på västkusten och har en encylindrig "västervikare" (Br Nilsson) och är en fullt riggad galeas. Kanske har hon sålts nu för jag vet att hon var till salu för ett par somrar sedan, förhoppningsvis till någon entusiastisk träbåtsälskare som begriper att bevara detta unika skepp för eftervärlden.

Här kan du se hur det går till att starta hennes motor:


Något annat som drar mina blickar till sig när det gäller gamla fiskebåtar är slitvargar. Här är en bild på en dansk fiskebåt som varit med ett tag - en riktig slitvarg. Hennes låga akter och patinerade skick, den spartanska styrhytten och det lätt krökta avgasröret - helt klart i tjänst, ett arbetsredskap, någons levebröd. Det här är en dam som har varit med om tuffa tag på havet.


Samma som ovan, vilken vacker bild!


Jörgens perfekt skötta däckare Vinö (här med styrhytt) får avsluta denna serie! Med ett oerhört träbåts- och ingenjörskunnande har han renoverat denna båt till absolut toppskick från grunden. Hon är byggd 1950 av bröderna Källgren på ön Vinö i Misterhults skärgård och är bestyckad med en tändkulemotor av märket Säffle på 20 hk. Allt är som synes i mycket gott orginalskick.



PS: 99 dagar kvar till sjösättning!

1 kommentar:

  1. Hallojsan!
    Nu börjar det äntligen närma sig till sjösättning! Har inte hunnit börja smörja skråvet med linolja än, du då?

    Om du är intresserad av bloggawards så har du fått en av mig om du kikar in- tyvär inget nytt på båtfronten än med inläggen... Väntar på lite mera värme innan jag kan sätta igång medinredningen igen!

    Skepp å hoj!

    SvaraRadera