måndag 7 september 2009

Strömma Kanal och till segels!

Vi puttrade till Sandhamn på väldigt trevlig släktträff i helgen och passade då på att dels gå genom Strömma Kanal vilket var mycket trevligt, samt sätta segel för första gången.


Strömmakanalsystemet är i stort sett anpassat för Svea tyckte vi, mycket större båtar än så går helt enkelt inte igenom! Ingaröbron är 11,5, vi hade kanske en knapp meter tillgodo. Farledsdjupet är 1,6m, vi sticker 1,2. För att inte tala om hur trångt det är mellan vissa prickar och fundament! Men vi tyckte att det kändes som det gick snabbt mellan vassruggarna, och trevligt är det att komma till Strömma och knalla upp till slussvakten som gladeligen öppnade bron för oss båda gångerna.


När vi sedan hissade segel på södra Kanholmsfjärden satte Svea genast fin fart och kändes förvånansvärt balanserad och slank. Innan vi kom ut på lite öppnade vatten gled vi fram i ett par knop, men så fort det öppnade upp och eftermiddagsbrisen klättrade uppemot 6 m/s var vi snabbt uppe i en bit över fem knop. Inte illa Svea!!

Notera de sköna tonerna från 70-tals-TV-serien Onedinlinjen...


Så här såg vi ut från en passerande Waxholmsbåt.

3 kommentarer:

  1. Underbart att se, fan att vi inte ses på Flaket mer!! /PelleP

    SvaraRadera
  2. Vilken fin båtblogg Theo! Och grattis igen till Svea. Verkar mycket fin!

    Jon

    SvaraRadera
  3. Hej Theo!

    Måste först säga: -Hur häftigt är det att du ev. sett Høgen i Torekov för många år sedan..(någon gång mellan 1982-2001)!

    Sen är jag riktigt avundsjuk på alla era farvatten och ställen i Stockholmsskärgård som ni kan besöka.. Vår närmsta ö ligger ca en timme iväg och heter Lindö..

    Jag är oxå lite avundsjuk över att ni har så stora segel att ni verkligen kan segla. Vi har ju endast 12 m2 totalt, så det är bara 1/3 av er segelyta.. Vi måste nog ändå göra ett test någon dag, genom att stänga av motorn och försöka ta oss fram med hjälp av endast seglen.. Bra att veta om man får motorhaveri.. :)

    Kommer självklart att följa era framtida upptåg!
    MVH Göran

    SvaraRadera