måndag 14 september 2009

Tjusiga segelplan

Eftersom Svea seglade bättre än vi någonsin kunnat ana skall detta firas med en liten odyssé i seglingbilder!!


Vårt storsegel har vi skrubbat rent med såpa och vatten och de revor vi hittat har familjens segelmakare tejpat igen med största noggrannhet, så seglet såg inte alls så trött ut som vi hade befarat, och stod faktiskt riktigt bra hissat tyckte vi.


Här ses hur enkelt det är att segla båten från akterdäck; man styr med "nödstyrningen", dvs rorkulten, varifrån man har full uppsikt över segelplanen. Båda seglen skotas härifrån samt att genuan även rullas ut och in från denna utmärkta plats. Givetvis ser man även plottern i hytten så man har kläm på var man är.


Masten är rejält stagad med både främre och aktre nedre stag utöver toppvant samt för- och akterstag.

Den skarpögde noterar att det är för lång wire- och för kort tampandel i storfallet om man vill hissa storen fullt (vilket man givetvis vill), vilket vinschen tyvärr fick hacka i sig. Detta leder till att wiren vill låsa sig i sig själv vid hissning, något som givetvis skall justeras till nästa säsong.


Här ser ni genuan luftas, vars akterlik/blåa solskydd skulle kunna sys om. Även detta segel stod fint, men det är också väsentigt nyare än storen. Som på alla mastheadriggade båtar är detta det drivande seglet, storen bidrar mindre till farten och i stort sett räcker genuan bra helt solo rätt långt.


En liten efterrätt vill vi gärna bjuda på; här ett exempel på hur man INTE bör färdas på vattnet. Här har Havets Hjältar (kustbevakningen) fiskat upp denna inte särskilt vackra fisk för dryga veckan sedan i Sandhamn... Ni ser bara nosen ovan vattenlinjen.

Vi höjer glasen för att de ombordvarande klarade sig utan allvarligare skador....

5 kommentarer:

  1. Som sagt, jag är riktigt avundsjuk på era fina segel.. De verkar vara i toppskick!
    Osså.., riktigt coolt att ni verkligen kan segla henne :) Verkligen genomtänkt att man kan göra allt från rorkulten..
    Har ni seglingskunskaper sedan innan?

    Jag har faktiskt funderat på att ta några lektioner hos vår jollesektion nästa år.. :))

    /Göran

    SvaraRadera
  2. Hej Göran!

    Jo vi har seglat en hel del tidigare båda två, så ett kriterium när vi letade efter en motorseglare var att hon även skulle kunna segla hyfsat.

    Att ta några lektioner i segling kan ALDRIG skada! Ni har ju ett fint litet segel på Högen som säkert kan trimmas in!

    ///Theo

    SvaraRadera
  3. Hej, det ser ju förbaskat trevligt ut! Jobbigt det där med storfallet, själv har jag bytt till lina hela vägen, jag tycker det är trevligare att handskas med :)

    SvaraRadera
  4. Det har vi också funderat på, vi får se om vi kommer åt att byta rullarna i masttoppen, det är onekligen bättre. Förmodligen valde man vajer förr för att dåtidens linor var inte lika bra som de är idag?

    SvaraRadera
  5. Grymt bra.. ny leder du stort//P

    SvaraRadera